Arachova - 4. rész: Galaxidi

Itea-ból, illetve Kirra-ból könnyen át lehet menni a szomszédos Galaxidi-be. Ez egy nagyon divatos hely télen, nyáron, annak ellenére, hogy Itea-nal kisebb település, összesen 1.718 lakossal. Történelme eléggé összefonódik az öböl másik oldalában lévő Itea-val. Isten szeme:), érdekes lyuk a felhőzetben a park felett

Galaxidi a bizánci időkben, Romanos császár uralkodása alatt, 2-szer bolgár uralom alá került. 1054-ben járvány pusztított itt, majd 1064-ben és 1147-ben az uzok kétszer is lerombolták. A XII. sz-ban Konstantinápolyi nemes családok telepedtek ide, majd ezután a tengerészete is gyors fejlődésnek indult.
Mint minden egyéb görög települést, ezt is elfoglalta a török és 3szor égette, rombolta földig, ebből az 1821, szept. 23-i pusztítás volt a legnagyobb, mivel a kikötőben elfogták a törökök és elégették a hajóhad 90 hajóját is.
1829 és 1912 között élte a Galaxidi-i tengerészet a fénykorát, melyről a tengerészeti múzeumban lehet képet kapni.


Az a cikk-cakk út szemben a hegyoldalban vezet vissza Arachova felé.Tavernák sorai gazdagítják ma a városkát.

Galaxidi-ben rengeteg századeleji nemes kúriát, emeletes házat látni. Mint minden olyan város, mely fejlett tengerészettel rendelkezett, gazdag település volt. A fejlett tengerészet nem csak azt jelentette, hogy a városnak magának volt hajóhada, hanem azt is, hogy a férfiak 90%-a hajókon dolgozott és ezeknek majd mindegyike magas ranggal ment nyugdíjba. A tengerészcsaládok előkelőek voltak és gazdagok. A bő fizetés mellett rengeteg külföldi tapasztalat és árú került a családba és rajtuk keresztül  a településre. A kapitányfeleségek voltak azok, akik a divatirányzatot meghatározták, hisz nekik volt először meg mindaz, ami Párizs, London, New York divatszalonjaiban megjelent.
Zárójel:
ezért más Évián is Limni városa, az egyetlen település a szigeten, ahol a lakosság majd 100%-a a tengerészettel foglalkozott, a mai napi sok itt a hiányzó férfi, akik hajókon dolgoznak. Természetesen az ilyen családok zömének nagyon jó az anyagi helyzete és világlátott, tapasztalt emberek.
Természetellenes meleg volt itt 2009 december végén, amikor a képek készültek.Szerették a tengervizet:)

Galaxidi a messzeségben, ahol a pár fény látszik, még nem volt elég sötét ahhoz, hogy teljesen ki legyen világítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!