Arachova - 3. rész: Itea, Galaxidi és Distomo

Arachovából, illetve a közelében lévő szálláshelyekről nagyon könnyen le lehet ereszkedni a  Parnasszus nyugati oldalán a tengerpartra és meg lehet látogatni Itea és Galaxidi városát.

Útközben Distomo-ban meg lehet látogatni a náciellenes mozgalom múzeumát. Distomo egy jelentéktelen vidéki város ma, de nevét minden görög ismeri a német megszállás alatti borzalmak miatt. Distomo előtt található a Stiri nevű falu. Az 1944 június 10-i helyi vereségük után, a németek átvonultak dühüket kitölteni a Distomo-i lakosságon. (Stiriben 40 német halott maradt és 1 a görög ellenállók közül, így  bosszúra éhesek voltak). Distomo-ban aki eléjük került azt lemészárolták, az asszonyokat megerőszakolták és felkoncolták, összesen 228 halottat és a felégetett települést hagyták maguk után, amikor este visszahúzódtak Livadia-ba. Ebből 117 asszony, 111 férfi (összesen 53 gyerek, 16 éven aluliak). George Wherly, a Vöröskereszt tudósítója szt. a vidéken összesen 600 halott volt. A mészárlásért felelős tiszt neve Fritz Lautenbach.

Ma Distomoban emlékmű áll a dombon és múzeum emlékezteti a látogatókat a történtekre.
Emlékmű Distomoban.
Distomo után egy meredek cikk-cakkos, de tökéletes minőségű aszfaltúton lehet lekanyarogni Itea városába.

Itea városának ma 4.666 lakosa van. A város ma már teljesen összenőtt Kirra-val, ez Itea elővárosa.Így ereszkedik az út a Parnasszus vonulatról a város fele.
Kirra-t, Itea elővárosát 1872-ben létesítették hivatalosan amikor ide telepítették a Xiropigado-i lakosságot az 1870-s romboló erejű földrengés után. És itt van Kirra:
Itea város a Korinthoszi csatorna Itea-i öblének egyik oldalán fekszik, a másik oldalon található Galaxidi. A két város történelmét összekötik az ókori Halaion város létezésével. A mai Itea nevét a fűzfáról kapta, itia=fűzfa. Valahol állt egy ősöreg fűzfa, ami alatt friss vizű forrás buggyant elő a földből, így a település róla kapta a nevét. Itea hátvédje a Parnasszus, ami a képeken is jól látszik, főleg a hegynek a nagyon kopár részei. A távolban, a hegy oldalában Delphoi és Hrisso is kivehetőek. A török időkben a várost Skala Salonon-nak nevezték. Nevezetes esemény volt 1827 szept. 09-n a S. Salonon-i tengeri csata, melyben a görög erők győztek és így megint görög ellenőrzés alá kerülhetett a Korinthoszi csatorna forgalma. Ez aztán előfutára volt az október 20-i Navarinói tengeri ütközetnek. A mai látványosságok egyike a bizánci templom, a Metamorfosis Sotiros és a 7 db. kis sziklasziget melyek Itea és Galaxidi között az öbölben fekszenek. Az Itea-tól legtávolabb eső a Szent Demeter (Agios Dimitrios), mely furcsa formája miatt még a Venizelos kalapja nevet is viseli:) Az Agios Konstantinos nevű szigetecskén a török időkben titkos kórház és iskola működött (nem volt szabad görög nyelvre tanítani a gyerekeket, de titkos iskolákban folyt az oktatás éjjelente mindenhol Go-ban, van is egy kis gyerekdal ami ezeket az időket idézi, és minden kisgyereknek éneklik, sokan nem is tudják miről is beszél a kis dal: "feggaraki fegge mou, na pao sto sholeio" = világíts holdacska, hogy iskolába tudjak menni, stb..). Iteanak van még egy kénben és magnéziumban gazdag forrása is, melyet termál víznek jegyeztettek.
Itea esti képek.
Itea a Parnasszus oldalából, már estefele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!