Arachova - 1. rész

Itt vannak lassan a téli ünnepek és az utazni vágyók ilyenkor mindig közép Európa térképeit böngészik, valahogy fel sem merül bennük, hogy Görögország ilyenkor is érdekes lehet, sőt itt is lehet sízni.
Az egyik legkedveltebb téli üdülőhely a Delfi-i (Delphoi) jósdához nagyon közel eső Arachova, ide igyekszik a téli belföldi görög turizmus legalább fele, mert közel van a fővároshoz és remek sípályák vannak a Parnasszus ezen oldalán. A téli vakáció napjaiban Arachovában nehezen lehet szállást találni és ami szabad, az méregdrága. Ezért érdemesebb a közeli falvakban lakni, ahogyan mi is tettük.
Arachova amióta ez a generáció él és még időtlen időkig valószínűleg az abszolút IN kirándulócélpont télen. A falu  valamikor nagyon régen, egy egyszerű hegyi falu volt – de most kizárólagosan a turizmusból él, ami télen-nyáron elárasztja. 950 m tenger feletti magasságban fekszik, a sípályák közelsége, valamint az Athéntól való 2 órás (időben)  és 160 km-s távolsága ideális célponttá teszi a fővárosiak számára. Egy baj van vele: aki át akar menni rajta és el akar jutni a pályákra, kénytelen az egyetlen főutcáján átaraszolgatni, ami rendkívül keskeny és állandóan tele van a legújabb modellű dzsipekkel, kisbuszokkal, nagy buszokkal. Aki Arachovában akar kávézni a téli full szezonban, annak akár 2 km-t is kell gyalogolnia onnan, ahol parkolnia sikerül, a falu központi tereire, utcáira.Mindent összevetve azonban egy remek hely.

A település a mellette lévő 2 falu összenövéséből keletkezett, lakói az aiol valamint a dór törzshöz tartoztak. Ezek a törzsek ahhoz a négyhez tartoztak, melyekre az ókori görögök felosztották a görög nyelvet beszélőket (a másik kettő az akháj és jón). A Beotiai görögök részt vettek a Trójai háborúban, Episztrofosz és Szhediasz vezetésével, majd később a Thesszáliakkal háborúztak A Trójai háború végeztével ott letelepedők után, Kis Ázsia partjainak a dél Trója és Szmirna közötti részét, az aiolok földjének nevezik, vagyis Aiolis-nak. Arachova lakói ma 4.000 körül vannak, de a téli főszezonban ez a szám megduplázódik.

Arachova hómentes időszakaiban, remek kiindulópont lehet azoknak is, akik a hegyi biciklizés vagy hegyi túrák kedvelői. ITT csak felületesen megmutatom a térképet, amin egy 11 km-s ösvény van zölddel bejelölve, melyet megnyitottak a túrázók és hegyi biciklizők használatára, akit érdekel a téma, írjon nekem, fejtsem ki részletesebben.
Ami a sízést illeti: annak akinek van pár euró a zsebében nincs miért izgulnia. Sítanárok tömege cikázik ide-oda a pályákon, magánleckét lehet venni 50-60 euróért, igaz jó ha előre lefoglalja az ember ünnepnapokon, mert nagyon foglaltak. Kezdőknek, haladóknak, experteknek való pályák vannak elkülönítve, van miből válogatni. 18 pálya, 8 síút, 2 főút melyen le lehet jutni hótaposókkal vagy gyalog a parkolókhoz, 7 összekötő ösvény, 3 minipálya bébilifttel, 35 km-s össz-hosszal melyek 1640 m magasan kezdődnek és 2260 m magasig jutnak fel, valamint jó pár "fekete" illetve adrenalin-szint emelő pálya, valamint 2 db F.I.S Homologation-al rendelkező versenyzésre alkalmas pálya a felhozatal.

Arachováról többet itt: http://www.arachova.com

Kb. itt van Arachova, Beotia és Fokida határán.Arachova, ahogy megjelenik hirtelen előttünk egy kanyar után. Kutatók úgy vélik, az Arachova és Delfi közötti területen , a mai Pania-nak nevezett helyen lehetett az ókori Kiparissos település. Strabo szerint a ciprusokról kapta a nevét a város (kiparissos=ciprus), mások szerint Kiparissos nevű királyfiról, de mindenképpen a vidékre valóban jellemző a sok ciprus, aki már járt Delfiben, biztosan észrevette.

Központi utca

Jellegzetes épületekArra külön idegileg fel kell készülni, hogy Arachova főutcáján áthajtson az ember ilyen főszezonbanJellegzetes helyi termékeket áruló üzletekMióta itt is be van tiltva mindenhol a cigarettázás, amit helyenként be is tartanak:), azóta ha egy kicsit is jó az idő, mindenki kint üldögél. Jó időben még télen is tele vannak a kinti asztalok, nincs hova leülni egy kávéra.Arachova-t elhagyva, a sípályák fele tartván, megjelennek az új faluk, amik kizárólagosan hotelekből és hétvégi villákból állnakA távolban látszó oszlopos „viadukt” alatt megy el az út. Ez a szakasz olyan kicsit, mintha repülőben ülne az ember.Több korcsolyapálya működik itt, így sokan nem is mennek fel a pályákhoz a rossz minőségű hó miatt és inkább a korcsolyapályákat választották. Itt van egy, ezért a forgalom.A sípályák ott vannak fent, de innen is látni, hogy foltos a hegy sipkája.Agoriani (más nevén Eptalofo) falu felé vezető út, Arachova felől.


Az egész hegyet elfedik mindjárt a régi és újgazdagok villái.

Lentebb pár régebbi kép, egy másik Arachova-i kirándulásunk alkalmával készítettük őket, amikor volt rendes hó és síztünk is, 2008 januárjában.

Atalanti után, Arachova felé.


Arachova, megint csak hó nélkül. Ilyen csodás időben fél óra alatt fent lehet lenni a pályákhoz vivő parkolónál. Itt emberölés van ünnepnapokon és szép időben, főleg ha tudják, lehet fent sízni, van hó. Sor a kasszánál, a felvonónál, de felérve a tömeg szétoszlik, van hely mindenkinek, a csodálatos idő, élmények minden kellemetlenséget feledtettek. Az első állomás az 1950 m-s magasság.

Csak 10 cm-s, elég fagyos és keményre taposott hó várt fent 2008 januárjában, a meredek pályákon veszélyes is volt, mert kőbe lehetett futni, ezért egyes oldalakon nem is síztek.

A felvonóból kiszállva a környező hegyek látványa valami fenséges. Nem csoda, hogy úgy tartják, a költők homlokát ezen a hegyen érintették a múzsák ajkai.Webcam:
http://www.snowreport.gr/snowcam/parnassos/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!