Felvállalni/bevállalni vagy csak egyszerűen vállalni önmagad

..... nem mindig könnyű. Itt most kimondottan nemzetiségünkre, eredetünkre gondolok. Van nekem 2 osztálytársam, akik nem "vállalják fel" erdélyi gyökereiket. Mindkettő befutott orvos Magyarországon. Igaziból nem tudni pontosan miért, mert nem is beszélnek velünk, többiekkel. Az egyikről az a hír járja, kifejtette azon óhaját, hogy ne emlékeztessék őt folyton arra az országra, amihez neki semmi köze. Igen, van ilyen.

És van olyan is, mint Patricia Field. Patricia ma az egyik leghíresebb ruhatervező Amerikában, ő a fashion stylist-je az egész "Sex and the City" sorozatnak és a két filmnek. Anyja görög, apja örmény, Chios szigetéről települtek ki annak idején, nagyapja Mytilini-ből való volt, Plomari faluból. A Plomari-ról elnevezett ouzo ma az egyik legjobb Görögországban. Patricia maga amerikainak és görögnek vallja magát. Amerikában született és Astoriában nőtt fel, ami kimondottan görög város volt az amerikai nagyváros szívében, így neveltetése görög. A mai napig beszél görögül, az interjúban amit vele láttam végig erőlködött, hogy mindent csakis görögül mondjon el.

Pár éve próbálja elintézni, hogy visszakapja papíron is görög nemzetiségét és nem tudja elintézni. Röhej! Mindenféle bürokratikus akadályra hivatkozva, nem akarnak róla itt tudni. Ő meg továbbra is görögösen rendezi meg a Húsvétot, amire mindig Hollywood-i sztár barátai hivatalosak és az álma az, hogy Athénban vegyen egy házat és élete hátralevő részét Amerika és Görögország között töltse el. Gazdag, híres, mindene megvan, de ez hiányzik neki.

A görögök nagy része ilyen. Talán ezért élnek túl minden katasztrófát, ezért nem olvadnak be, ezért győzedelmeskedik az ő kultúrájuk mindig ott, ahol más kultúra is jelen van..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!