A leprások szigete - 1. rész


Egy kedves Facebook-os ismerős révén megtudtam, hogy július 6-án a Duna TV-n, este 20:30-kor kezdődik " A sziget" c. fimsorozat. A filmről és a könyvről, aminek alapján készült, még akkor cikkeztem, amikor itt ment a sorozat, amit imádtam és egyik legszebb sorozat, amit láttam, engem nagyon megfogott a történet. Ezért most előrehozom a bejegyzéseket, aki akarja, olvassa el, miről is van szó. Nagyon ajánlom midnenkinek!

Victoria Hislop "A sziget"
c. könyve 2008-ban jelent meg először a Gabo kiadónál és úgy a magyar kiadás, mint a többi, más nyelvre lefordított, kasszasiker lett. Bizonyosan sokan elolvasták már és nem is sejtik, mennyi igazság rejlik a történetben, de azt sem, milyen port kavart fel Görögországban. Ez is, mint annyi minden más, az emberi trehányság, nemtörődömség és felületesség példája: egy idegen turista kellett ellátogasson a hajdani lepratelepre ahhoz, hogy az ott történtek végre napfényt lássanak Görögországban. V.H. 2001-ben érkezett Eluntá-ra és a nyaralása során átcsónakázott Spinalongá-ra, melyre figyelmét az útikalauz hívta fel. Rögtön megfogta lelkét és fantáziáját a sziget hangulata és felháborította az egysoros, száraz mondat, mellyel az útikalauz a szigetről megemlékezett.


Elhatározta, történetet fog írni, melynek tragikus szereplői Spinalonga és a környék lakosai lesznek. A történet megíródott és a többit már sokan tudják: óriási siker lett, rengeteg nyelvre lefordították. Végre Görögország "hivatalosan" is tudomást vett a volt lepratelepről és megszületett az utóbbi évek egyik legminőségibb televíziós munkája. A sziget c. sorozatfilm 2010 októberében indult a Mega csatornán és jelen pillanatban is játszódik. Minden fejezete az utolsó részletekig majdnem tökéletesre van kidolgozva, nézők millióit tartja fogva a képernyők előtt minden hétfő este.


A sziget története
Spinalonga északi irányból zárja le Elunta öblét. Elunta ma az egyik leglátogatottabb Krétai nyaralóhely, az itt üdülők nem is sejtik, hogy a hely gazdagsága nagy részét a leprás betegeknek köszönheti.
Ókori neve Kalidon, a velenceiek nevezik el "spina lunga"-nak ami hosszú tövist jelent és elsősorban alakjára utal. A velenceiek kiváló építészeti érzékkel nyúlnak hozzá az ókorból fennmaradt várromokhoz, a hajdani velencei vár és városka majdnem érintetlenül ma is megtekinthető. A velencei kartográfus és enciklopédista, Vincenzo Coronelli szerint Spinalonga eredetileg nem sziget volt, hanem egy félsziget. A szárazfölddel őt összekötő földnyúlványt a velenceiek ássák alá 1526-ban védelmi célokból.


A környéket az ókorban is lakják, a régészek ide helyezik az Olous nevű ókori várost. A vidék a VII. sz-ban válik lakatlanná, az arabok folytonos támadásai miatt. Ez így is marad a XV. sz-ig, amikor a velenceiek felfedezik, hogy az öböl vízében a sótartalom nagyon magas, így innen kezdik a sót kitermelni és elszállítani. A tevékenység fellendíti a sziget és a környék gazdaságát, így egyre többen kezdenek erre a vidékre visszatelepedni. Ez a tény, valamint Konstantinápoly elfoglalása 1453-ban a törökök által, arra készteti a velenceieket, hogy fokozott figyelmet áldozzanak a  védelemre.
Amikor 1574-ben a török elfoglalja Ciprust, a Spinalongát bíró velenceiek ráéreznek arra, hogy nemsokára Krétára is rájár a rúd. A vár és a sziget megerősítése, valamint a  szárazföldtől való elvágása azt a kettős célt szolgálja, hogy egyrészt a velencei hajók legyenek biztonságban a kalózok és a törökök orvul ütései ellen, valamint továbbra is biztosítva legyen a sókitermelés és elszállítás, melyre Cipruson ekkor már nincs lehetőség. 1649-ben a török elfoglalja Krétát, de Spinalonga olyan jól tartja magát, hogy még 65 évig nem kerül török kézre. A krétai ellenállók ezen a szigeten találnak nagyon sokszor menedékre.
A törökök 1898-ban kivonulnak Krétáról. 

1905-től elkezdődik a sziget lepratelepként való használata, ehhez nagyon is megfelelőek a velenceiek által otthagyott épületek és a vár. Az egész vidék erre a morbid business-re hangolódik rá, egészen a lepratelep 1957-ben való bezárásáig.

Folytatások:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon vártam vasárnap a második részt, de az egész filmből talán öt perc volt látható. Remélem a Duna megismétli, mielőtt a harmadik résszel folytatná 20-án.

    VálaszTörlés
  2. Ó, milyen kár :( Interneten nem lehet megnézni?

    VálaszTörlés

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!