Kirándulás a lakatlan szigetre

Tegnapelőtt „lakatlan sziget” kiránduláson voltunk magyar vendégeinkkel. Erről már írtam korábban is, most azért megint leírom azoknak akik nem olvasták volna, hogy Évia legészakibb csücskével szemben van egy szigetcsoport, melynek a neve Lichas. A nevét a mitológia Herkulessel hozza összefüggésbe. Évia legészakibb csücskét Kineon foknak hívták az ókorban és ezen a helyen történtek ezek a bizonyos események Herkulessel, melyek aztán a Lichas szigetcsoportot megszülték.

Herkules mindenki tudja micsoda nagy legény volt. Isteni erejét az Éviai Edipszói termálvízzel is pátyolgatta. Történt egyszer, hogy a Kineon foknál tartózkodott, amikor felesége megelégelte a folytonos féltékenykedést és úgy döntött ebből elég! Férje egyik ingét bemártotta a méreggel kevert Nexus bika vérébe, majd a Lichas nevű szolgával elküldte a pirosra festett inget ajándékba Herkulesnek. Miután Héraklész megörvendett a szép ajándéknak, tüstént magára is öltötte azt. Ekkor viszont szörnyen elkezdett a teste tőle fájni, égni és le próbálta magáról szedni a ruhadarabot, de nem sikerült, hozzátapadt az a testéhez! Mérgében fogta Lichast és bevágta az éviai öböl vízébe. Lichas a nagy erejű csapódástól darabokra szakadt és testének részei alkotják ma a Lichas szigetcsoportot.
Igaziból a gyönyörű szigetcsoport egy több ezer évvel ezelőtt történt földrengéstől keletkezett, pontosan i.e. 427-ben Thuküdidész szt. És mivel Éviának ezen a részén a tenger alatt vulkáni övezet van, a szigeteken is vulkáni kőzet figyelhető meg. A vulkáni sáv eredménye a Kammena Vurla, Jáltra, Edipszosz és Hlia helységben 90 fokos termál vízű források.

Nagyon érdekesek a Stroggili nevű, teljesen kerek szigetnek a vörös sziklái és a parton, ahol fürdünk a teljesen fekete vulkáni kőzetek. A Stroggilivel ellentétben, az egyetlen finom homokos partot magába foglaló Monolia sziget (a legnagyobb) magánkézben van és ma már lakatlan. Több tulajdonosa van, de a gyönyörű partrészt a Limberis család mondhatja magáénak, akiknek neve jól ismert Görögországban, főleg a könyvkiadójuk miatt.

A partot nyáron 4 hónapig használják ki. Nyugágyak, ernyők és egy beach bar várja a vendégeket, főleg csoportokat Kammena Vurlából és az Éviai „Club Med”-től. A part teljesen természetes módon alakult ilyenné: teljesen finom, fehér homok, balról és jobbról a kis partot szénfekete vulkáni sziklák zárják le. A homok kagylótörmelékből áll, bármilyen tömeg is legyen, mindig lehet újabb és újabb kagylóhéjakat találni, egyszerűen hihetetlen! Honnan a csodából az a sok kagyló, nem tudom. A szigetcsoport körül nem mély a víz, az egész Maliakos öbölben, mely közel van a szigetcsoporthoz, a maximum vízmélység 35 m.

A Stroggili és Monolia közötti részen nem több 10 m-nél, viszont a nagyon erős áramlatok miatt csakis a jelzőbójákig szabad kiúszni, fulladtak itt már be emberek. A két sziget között van egy hajóroncs is a mélyben, ami fölött mindig megállunk és elmeséljük a történetét, miközben a gyerekek a hajó aljának az üvegrészén keresztül nézhetik. Egy 5 személyt magában foglaló görög hajó volt ez, melyet a németek elfoglaltak és 1943-ban próbáltak a 2 sziget között átevezni. A mélyben sziklazátonyok vannak, melyek nem látszanak ki a vízből és melyeknek a létezéséről a németek mit sem tudtak. Így fennakadtak a sziklákon és a hajó elsüllyedt. Szerencse mindenki megmenekült és a roncs ma az egyik látványosság. A másik látványosság a Monachus Monachus mediterrán fóka, akiről már írtam egy korábbi bejegyzésemben. Tegnapelőtt szerencsések voltunk, mert mindhárman ott voltak és gyönyörködtettek bennünket a vízből fel felbukkanó kerek, szürke és sima hátukkal, pofijukkal.


A szigetcsoport fentről


A kis hajóval, melynek van egy üvegből álló alja, Agios Georgiosból indulunk.


Monolia partja.


A kalamari előkészítésének egyik fázisa, tengervizes fürdő:)


Monolia, a part jobb részét lezáró földnyelv.


Monolia, a ma már üres házak.


Stroggili, amit körbejártunk a kishajóval. A háttérben a Kammena Vurla fölé magasodó hegyek.


Monolia, a PART.

Hazafele különvált a csoport, mindenki a maga ütemében ment. Mi bementünk görög barátainkkal Edipszóba, meg akartuk mutatni nekik a Thermai Sylla hotelt és a részt, ahol a meleg víz a tengerbe ömlik. Edipszó, az „öregek városa” jellegzetes képét mutatta, idősebbek tocsoráztak a finom meleg vizű kis vályúkban a sziklákon, mások kényelmesen úszkáltak.


A nagy meleg miatt a vályúk szokatlanul üresek voltak, mindenki inkább a hűvösebb tengervízzel feloldott részen fürdött.Azért jó ez a fájós ízületekre!:)


Régen a nagy piros sziklán zubogott lefele a forró víz, de mára már alig folydogál szabadon, a nagy hotelek mind elszippantották:)
Társaságunk. Hiányzik még 2 kicsi, akik bedobták a szunyát a kocsiban:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!