Görög esküvő

Esküvőben voltunk Chalkidán. Ehhez át kellett szeljük az észak Éviát a középtől elválasztó hágót, ami arrafelé nappal nem érdekes, de hazafele éjjel 3-kor a sok kanyarral enyhén szólva..andalító volt.
Az esküvők 99%-a május-júliusban van. Augusztus 1-15 között általában sem esküvő, sem keresztelő nincs, aztán még egészen kora őszig megint vannak.
Mi egy gazdag család esküvőjén voltunk, akik szegről végről rokonok. Esküvő alkalmával meg szokták hívni a távolabbi rokonokat is, ilyenkor összejön a család és nagy dumapartik vannak, felszedik a régen leejtett, elfeledett szálakat.


A család örege, vagyis a vőlegény apja, a férjem keresztapja. Mantudiban volt tanító, ezenkívül itt földekkel rendelkezett. A felesége segítségével a tanítás mellett művelték a földeket, amik aztán a szorgos munka és jó gazdálkodás mellett gyarapodtak. Egy idő után ahogy idősödtek, kiadták ezeket megművelésre. Elköltöztek Chalkidába, szigetünk közigazgatási központjába, itt már iskolaigazgatóként ment nyugdíjba a „nonos” (keresztapa).
Két gyerekük lett, a fiú a DEH-nél hivatalnok (az állami áramszolgáltatónál), ami egy jó munkahelynek számít még a mai válságos időkben is. A lány, Litsa, hozzáment egy építészmérnökhöz, aki ma, a nyugdíj előtt az egyik legismertebb és legelismertebb építészmérnöke Chalkidának. Gyarapodtak és sokasodtak, 5 gyerekük lett. Időközben Litsa nyitott egy Swarovski üzletet, mely a jó vezetés és gazdálkodás nyomán egyre bővült és egyre fennebb emelte a családot a helyi közösség gazdasági ranglétráján. Az 5 gyerek felnőtt és ha jól tudom, mind elvégeztek valamilyen felsőoktatási intézményt. Az esküvő a Stratos nevű fiúgyermeké volt, egy Simela nevű lányt vett el. A név jellegzetes, a menyasszony „pontios” családból származik. A „pontios”-ok, vagyis a pontus-iak a Fekete tenger partjának a „Pontus” néven ismert, görögök lakta vidékéről származnak. Ennek egyik része az, ahová annak idején a mitológiai Jászon ment keresni az aranygyapjú juhot..
A Pontus-beliek oroszos kiejtéssel beszélik a görögöt és habár ma is tartják görög mivoltukat, nehezen keverednek más népekkel. Ezért nem örvendenek különösebb elismerésnek az echte görögök között. Lassúknak tartják őket úgy mozgásban mint felfogásban és rengeteg vicc forog közkézen, ami róluk szól.


Sajnos sok képet nem tudtam csinálni, de az esküvő pazar volt, medencés bortelepen, egy nagy képernyőn a fiatalok gyerekkori és fiatalkori képeit vetítették, majd a tánc kezdetekor a táncot lehetett látni közeli filmezésen. A kaja sok és jó volt, torta, édesség, minden ami kell, a hölgyek ruhái szépek és ékesek, a pasik kicsípve, minden tökéletes volt. Sajnos csak 2 képet készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!