Néptáncfesztivál

A frissen megalakult Rovies-i kulturális egyesület első néptáncfesztiválja.

Már tavaly is, és azelőtt is írtam arról, hogy március-áprilisban szoktak lenni a kulturális összeröffenések a vidéken. Általában a kirándulások és fesztiválok nagy része ilyenkor tavasszal van, eléggé mérgelődőm az iskolán is, mert húsvét után mindig sokat mennek-jönnek és majdnem nincs rendes tanulás. De most nem erről akarok írni, hanem arról, hogy megkezdődött a minden tavasszal lefolyó néptáncrendezvény, mely jól érzékelhetően bővül évről évre. Mikor mi ideköltöztünk, Limniben egyáltalán nem volt néptáncegyüttes, most meg nemcsak hogy van, felnőtt is és ifi is, de külföldre is mennek és sokat szerepelnek. A környező nagyobb településeken is létesültek az utóbbi években és így a mai rendezvény meglepően jó volt. Felléptek a mieink, vagyis a Limni-beli ifi csoport – a fiammal:), aztán az Edipszó-i gyerek és felnőttcsoport, a Mantoudi-i felnőttcsoport, a Psachna-i felnőttcsoport és végül a Rovies-i néptánccsoport, mely csak 1 éves és nincs egy férfi sem:) Én külön örültem annak, hogy nem a megszokott helyen, a Limni melletti Panagia templomnál volt, ami egy gyönyörű hely, nagy lombú fák alatt, de ilyenkor még hideg. A tavaly írtam a rendezvényről, majd megfagytunk, mindent magamra szedtem, ma meg gyönyörű napsütésben ültünk, jó melegben, sokkal kellemesebb volt. A Rovies településen lévő kosárpályán rendezték meg, ami nagyon nagy, mert egyben van egy műfüves focipályával, ahová székeket helyeztek. Utána büfé is volt, a Rovies-i csoport női tagjai készítettek kaját, holnap rajtunk a sor, mert Limniben lesz a második része.

A program hosszú volt, minden csoport 5-6 tánccal szerepelt, meglepően jól felkészülve, jó kedvvel és szép táncokkal.Az első csoport az Edipszói gyerekcsoport volt, akik Pontos területéről mutattak be táncokat. Pontos a Fekete tenger menti görögök lakta vidékek összefogó neve, oda igyekeztek annak idején az Argonauták, Jászon vezetésével, az aranygyapjú báránybőr vissza-hozataláért. Az ottani görög tájszólás nagyon sok ógörög elemet megőrzött, több az ógörög szó, mint az újgörög, nem könnyű megérteni amit mondanak. A táncaik is kissé úgymond sötétebb színezetűek, nem igen láttam még kimondottan vidám Pontos-i táncot. Ez a kis srác eszméletlenül jól táncolt!A második csoport a mieink voltak, akik a táncsorozatot az ismert és szeretett „Eviotissa” (éviai asszony) tánccal fejezték be, erre mindenkinek mozog a lába a székek alatt, annyira ritmusos és annyira szeretik (én is:)).


Lányaink:) Balról az első a fiam párja (a táncban:))Ifi csoportunk.A legszínesebb és legvidámabb viselet a Kerkyrai volt.Kerkyra-i lány (a baloldali:))Ez jellegzetes Kerkyra-i tánc (gyengébbek kedvéért: Corfu) és mivel a jón szigeteken sokkal több ideig voltak velenceiek, frankok, és ált. olasz és nyugati hódítók, ez a táncaikon is erősen érződik. Ez a tánc kimondottan a hajdani bécsi tánctermekben divatos figurákból, lépésekből állt és nagyon hangulatos volt.

Az Edipszói felnőttcsoport macedón táncokat mutatott be, ezek voltak a legnehezebbek a látottak közül, irtó komplikált lépéssorozataik voltak, csodáltam micsoda könnyedséggel csinálták. A végére alaposan leizzadt mindenki. A macedón táncok mind fúvós hangszerre mentek.Utána jöttek a Mantoudi-ak, na ők jellegzetes Szarakacaneiko táncokat mutattak be, ezek Görögország északi, oláhok lakta hegyvidékeiről valók, a viseletük a parlament előtt álló katonákról már ismert 400 hajtású szoknyás viselet és bojtos hegyesorrú cipő. Különféle táncokat mutattak be, előszeretettel inkább akrobata elemekkel díszítetteket, a képeken lehet látni.


Utánuk a Psachna-beliek egy nagyon szeretett és jellegzetes táncot, a „balos”-t járták el többek között, ebben is vannak vidám és akrobata elemek, mert egy fiatal férfi végigudvarolja tánclépésekkel az egész sor asszonyt és minden váltásnál különféle virtuóz elemeket mutat be, nagyon ügyesen csinálták, le a kalappal.


És végül az estet még a büfé megrohanása előtt a Rovies-i asszonyok zárták, de róluk nem teszek fel képet, mert csak 3 lett és nem jók.
Nagyon nagyon élvezetes és kellemes délután volt, igazán minőségi rendezvénnyel, csak gratulálni lehet mert igazán itt a mi vidékünkön nem könnyű valami normálisat összehozni, sok a nehézség.

Hangulatrontónak: a tanügyben dolgozók ma megkapták az első csökkentett fizetésüket. Egyik ismerősünk, aki óvónő a Limni-beli állami oviban 180 eur-l kapott kevesebbet. Gondolom ott ahol mindketten a tanügyben dolgoznak, ezen nem tudnak olyan könnyen túllépni:(

Ezeket már csak egyre több táncolással lehet túlvészelni!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!