Évia-szigetére Románián, Bulgárián keresztül - Görögország - 2010 (részlet)

Ez a részlet eviasziget.hu vendégem beszámolójából van, mely egészében az Útikalauz-ban olvasható.
A Görögországi részt jelentetem meg itt is.
. . . . . . . . .
A bolgár-görög határ unióhoz méltón problémamentes.
A pályán Thesszaloniki előtt és után is fizető kapukba botlottunk, ahol elkértek 1-2 eurót.
Miután az autópálya leereszkedett a tengerpart közelébe, kiálltunk és kerestünk egy strandot, ahol végre lemoshattuk magunkról az "út porát", és a reggelt és délelőttöt eltöltöttük. Rajtunk kívül csak néhány horgász lézengett a parton ilyen korai órán, úgyhogy egy jót szunyókáltunk a homokon, míg a nap engedte. Akkor aztán vissza a "hűvös" autóba és irány az országút.

Katerini után Leptokaria-nál tértünk le az Olympos felé, hogy közelebbről is megnézzük az "Istenek lakhelyét". Karia felé az irány korrektül ki volt táblázva és bár a térkép földútszerű mellékutat jelölt, viszonylag jó, aszfaltozott úton haladtunk.
Délután 5 körül értünk a Meteorákhoz, így már csak kívülről csodálhattuk meg őket. Bár kereken 20 évvel ezelőtt már jártam itt, de a látvány most is lenyűgözött.
Innen Thermopüla felé vettük az irányt. Lamia előtt a hegyekben kerestünk szállást éjszakára. Másnap délelőtt Thermopüla-ban vettünk egy forró fürdőt. (Egy benzinkútnál kell letérni a főútról, alig van kitáblázva, figyelni kell.)
Aki arra jár, érdemes csobbanni egyet a forró vízben. Nekem a Tenkes kapitányát juttatta eszembe, mert hasonlóan kiépítetlen, mint a filmben volt.
Utána megkerestük az emlékművet, majd vissza az autópályára és irány Chalkida. (Bár utólag inkább visszamennék Glyfa-ba, mert bár Chalkidába megérkezni látványos volt, de rettentő nagy kerülő és hihetetlenül sok és magas hegyet kellett megmászni, mire eljutottunk Agia Anna-ba.) Viszont ezúton is köszönjük a szervezőnknek, hogy éppen Agia Anna-t ajánlotta, mert szerintem a sziget északi részének legszebb része.

Több felé is jártunk, találtunk sekély, homokos partot Agios Nikolaos-nál, sziklás részeket Mantoudi mellett, nyüzsgést Limni-ben, de számomra Agia Anna mindegyiket felülmúlta.

Piac - Mantoudi
A torkolat
Az egyik öböl
A szárazföld felől
 Gumicsónakkal eveztük körbe a partot, csodálatos helyeket sikerült így felfedezni. Szívből ajánlom mindenkinek!

Majdnem-sziget
A nyílt tenger felé

Templom a szigeten
 
Először jártunk Évia szigetén, de az biztos, hogy nem utoljára. . . . . . . . Kánai László, 2010 nyara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!