Spetses sziget

3 napos iskola-kiránduláson voltunk a Pelloponéz félszigeten, 2 éjszakás bázissal Porto Cheliben. Innen sok minden könnyen elérhető, ezért láttunk mi is sokat. A második napon Hydra szigetéről visszafele behajóztunk Spetses kikötőjébe.Spetses nagyon közel van a szárazföldhöz, de Hydrához is. Teljesen Hydra ellentéte, egy zöld, fákkal borított, tojás alakú sziget 4.100 lakossal. Míg Hydrán alig akad termőföld, Spetsesen mindig is virágzott a földművelés. Helyi termékeik az olíva, olaj, gabona, szőlő, mandula, füge.

A sziget az Argoliszi öböl bejáratának a jobb oldalán helyezkedik el és mindig fontos stratégiai célpont volt mindenkinek, aki a Pelloponéz félszigetre áhítozott. 3 kis sziget tartozik önkormányzatához: Spetsopula, Szent János és Mikro Burbulo szigetek. Az első ezekből a híres Niarchosz család tulajdonában van.
A szigetről az ókorban Strabon „Pitionissos” néven ír, ez fákkal borítottat jelent. A mai neve a középkori hajósoktól ered. Történelme nagyon hasonló a többi görög szigetéhez, már a kora ókorban lakták, aztán az újkorban pedig Bizánc után latin uralom alá kerül, 1220-1460 között velenceiek uralták, valószínűleg tőlük kapta mai nevét. Érdekesség hogy a XVII. sz-ban nagyjára idemenekült albánok lakták. Spetses katasztrófája az 1770-s orosz-török háború után következik be, amikor is az oroszok oldalán való részvétel miatt török támadás éri. Aztán az 1774-s békekötés után megépítik a mai Spetses várost. De Spetses legfontosabb szerepe, amivel örökre beírta magát a történelembe, az 1821-s felszabadító harcokban való részvétele. És itt megemlítem Bubulinát, akinek a történetét egy külön beírásban mondom el.

Valamikor gyerekkoromban az unokatestvérem és én egymást Bubulináztuk, valami nagyon jópofának tűnt a név, igaziból nem is tudtuk ki és mi volt, ha volt is valaha valaki ezzel a névvel. Az, hogy Kolozsvár egyik utcáját így nevezték, nem késztetett egyáltalán gondolkodásra, de nem is keltette fel a kíváncsiságomat. Sok évvel utána tudtam meg, hogy bizony Bubulina egy élő legenda volt, Görögország egyik legnagyobb női alakja, az egyetlen nő a hajóstörténelemben, aki az admirális címet bírja. Története annyira lenyűgözött, hogy képe itt van az íróasztalomon, és ha gyengének érzem magam valamilyen feladat elvégzésére, csendes tanácsot kérek tőle.

Jöjjön egyelőre pár Spetses kép:Hydra felől érkezve Spetses szigetére.A kikötőből.Ezek nem annyira keskenyek, sem meredekek mint a Hydra-i utcácskák, itt szamarak sincsenek, csak lovas szekerek:)És mivel már fáradtak voltunk és nem készült sok kép, íme néhány Spetses kép a greecephotos.gr-ról.

A Bubulina múzeumról és névadójáról egy másik beírásban írok..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!