Lefkandi-Xeropolis

Lefkandi a szigetünk középső részén, Chalkida-hoz közel eső  település.


Egy nagyon kellemes hely olyanoknak akik közel szeretnének lenni a szárazföldhöz, mert közel van a hídhoz, Chalkidához, Athénhoz, de közel van az Éviai fontosabb történelmi helyekhez is. Természeti szépségekben ez a rész nem érheti utol az északi részt, de ez is attól függ, ki mit szeretne inkább látni. Aki inkább kultúrát mint természetet, annak ez ideális.
Lefkandi 20 évvel ezelőtt még csak egy eldugott, csendes kis halászfalu volt, mára azonban egy kedvelt nyaralóhely lett. Ezt inkább a Chalkidához, és így Athénhoz való közelségének, mint a Xeropolis-i feltárásoknak köszönheti.

Eretria és Chalkida között található Vasziliko falu, onnan kell letérnie annak aki Lefkandiba szeretne ellátogatni. A feltárásokat ezelőtt 40 évvel kezdte el itt az Athéni Angol Archeológiai Intézet. A Lefkandi melletti dombon sokkal többet találtak annál, amire számítottak. A geometriai korban létrejött, jelentős település, Xeropolis alatt, mely kb. ie. 1.100 és ie. 700 között élte virágkorát, korai bronzkori leletekre is bukkantak. A város ekkor jelentős településnek számított, elsők között volt, akik az írást használni kezdték.

A régészek úgy vélik, az első telepesek az Égei tenger egyéb szigeteiről érkeztek. Vannak olyan teóriák, melyek szerint ez lett volna az Ókori Eretria, mások szerint ez lehetett az elfelejtett Euboea város, melyről Strabon is ír.Xeropolis dombja a háttérben

Az ásatások hivatalos honlapja: http://lefkandi.classics.ox.ac.uk
A település tengerpartja sóderes, durva homokos, a tengeralj is ugyanilyen, néhol apró kavicsos. Mivel védett öböl, a víz általában csendes, úszáshoz kiváló. A part gyerekbarát, több ingyenesen használható napernyő is van, a partmentén tavernák sora, melyekben este nyüzsgő élet van.Ajánlott szállás Lefkandiban a Philoxenia hotel, kényelmes, nagy szobáival, melyekben főzési lehetőség is van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!