Karpenisi

A LAMIA-ról szóló BLOG beírásomban említettem Karpenisit, most itt az ideje, hogy kicsit bővebben írjak róla.Karpenisi egyike Görögország legkedveltebb téli üdülőhelyeinek, itt télen van a főszezon, de annyira, hogy ha szeptemberben az ember nem foglal, biztosan később nem fog sikerülni az ünnepek körüli napokra, de úgy általában a téli szünidő napjaira. Karpenisi rengeteg látogatót csalogat ide évente, legtöbbjüket a közeli sípályák vonzanak, de a magas hegyen nyaranta is űznek extrém sportokat és több hegyi gyerektábornak is itt a bázisa a közelben. A település Evritania megye székhelye és 960 m magasságban fekszik a Velouhi délnyugati oldalában. A környező, fenyőerdőkkel borított vidék szépségeit élvezni vágyó Athéniaknak 294 km-t kell leautózniuk idáig Lamia városon keresztül.


A városka lakossága kb. 6000 fő, építészeti stílusa jellegzetesen alpesi és hasonlít más, európai téli üdülőkre. A városra jellemző még a rend és tisztaság. Főterén a nemzeti hős Markos Botsari szobra mellett, évszázados platánfa és hideg vizű forrás vonzza a nyári látogatókat. Nyáron Karpenisi vonzza az extrém sport kedvelőit is, itt különféle nehézségi fokozattal jelzett folyókon lehet kajakozni, hegyi biciklis túrákat tenni, hegyet mászni.Karpenisi (fotó: miss.gr)

Látnivalók

A közelben található az Acheloos folyó és a Kremasta-i mesterséges tavak, melyekről egy másik postban teszek fel képeket. Érdekes a Karpenisi múzeum, valamint érdemes a közeli hegyi falukat meglátogatni, mint: Korishades, Lagkadia, Agios Andreas, Gorianades, valamint Kalesmeno-t, egy majdnem a levegőben függő falucskát. Közelben vannak a Prousa-i Szent Mária valamint Tatarna-i kolostorok is. A görögök látogatják a Kefalovrisi nevű helyet is, ahol a nemzeti hős, Markos Botsaris lelte halálát 1823-ban.Most annál inkább mivel szezonja is van, a Karpenisi síközpontról írok pár sort.
A síközpont 1947-ben épült és a Velouhi hegy 1840 m magasságban fekvő fennsíkján található, a Diavolotopos (Ördög helye) nevű helyen, 12 km-re Karpenisi városától. Összesen 10 – különböző nehézségi fokozattal jelölt pálya található itt 1800 és 2040 m között. A pályákhoz 7 felvonó viszi fel a sízőket (3 vontatós és 4 levegőben, széken szállító). A központ 5.150 személyt tud óránként kiszolgálni. Bérlési lehetőség természetesen létezik, ezenkívül 100 személyes chalet, vendéglő, kávézó, cukrászda, bárok és nem utolsósorban elsősegélynyújtó központ.

fotó: nick_tg (flickr.com)
fotó: nick_tg (flickr.com)
fotó: zotosi (flickr.com)
fotó: dims321 (flickr.com)
fotó: dims321 (flickr.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!