Magyar média Evián

Május 2009 - magyar újságírók Évián

2009 májusában magyar újságírók csoportja látogatott Éviára.
Az eredmény jó pár cikk, rádió és TV műsor a magyar médiában. A linkeket összesítem a beírás végén. A „study tour”, észak Évián kezdődött. Az első nap a csapat meglátogatta a lakatlan szigetet Évia és Kammena Vurla között , ahol sütögetéssel egybekötött strandolással kezdhették a munkát, másnap Edipszó, majd Limni városa, utána közép Évián Eretria, majd Marmari és Karystos dél Évián. Fárasztó 5 nap volt mindenkinek, mert az önkormányzat hivatalos képviselői alig hagytak pihenésre való időt, reggeltől estig bombáztuk őket információkkal és egész nap úton voltunk. Biztosan alaposan elfáradtak, mert a program ad-hoc akár utolsó percben is teljesen a feje tetejére állt, ha valamelyik hivatalos képviselőnek valami más dolga akadt.
A cikkek és műsorok nagyon színvonalasak voltak. Meg szeretném köszönni Varga Attilának, a Magyar Nemzet újságírójának, a csapat kiváló összeállítását.

Idézem az eredményeket:

* 2009/05/30-n az MR1 Kosuth Rádió "Sminkek nélkül" műsorában, 10:00-kor Bálint István összeállításában. A műsor 2009/07/30-ig fent volt a neten, itt http://real1.radio.hu/kossuth, most már nem hallgatható.

* 2009/05/29-n, 10:00 órakor, 25 perces rádióműsor , majd június 14-n 5 perces összeállítás a Magyar Televizió ortodox műsorában, Nagy Imre újságíró szerkesztésében. Ezek az anyagok nekem megvannak CD-n.

* 30/05/2009 –n Pozsár Róbert “Tálaló” c. gasztroműsorában, itt volt meghallgatható http://www.inforadio.hu. Jó hosszú anyag volt, receptekkel és egyéb kaják körüli dumcsival.

* 2009/06/06-n 50 perces műsor Éviáról a Lánchídrádióban, ami a szigetet mutatta be, és a gerincét a velem készített interjú adta. Első műsor 15:00-kor majd 22:00 órakor ismétlés Back Réka szerkesztésében. Sajnos nem hallottam, anyagom sincs, amennyire tudom archívumban sem lehet kutakodni. Eléggé sajnálom, mert az interjú készítése után egy nagyon jó anyagra számítottam és kíváncsi voltam rá.

* MAGYAR NEMZET, 2 cikk, 06/06-n és 07/15-n, Varga Attila írásai. Az első cikkben az a kép szerepelt, amelyiken két ember az asztalnál ebédel és kötélen lógnak a polipok majdnem fölöttük A másodikban az amelyiken a pincér viszi a sok halat A cikkek megvannak pdf fájlban de az újság archívumjában is.

* 2009/08/08-n Siklósi Beatrix szerkesztésében, 23:00-kor az Echo TV műsorában szerepeltünk, ismételték 15/08-n 17:00 órakor. Ezt sem láttam-hallottam, azt ígérték felkerül az archívumba, de nem találtam. Rokonaim, ismerőseim szerint ez egy nagyon jó anyag volt.

* Színes RTV 2009/28-as számának 65. oldalán volt olvasható Dombrovszky Ádám cikke – megvan nekem a folyóirat egyik példánya.

* Dombrovszky Ádám második cikkének internetes elérhetősége a www.deol.hu debreceni portálon olvasható most is, itt: http://www.deol.hu/main.php?c=17460

A képeket Varga Attila készítette.


Polipos ebéd. A képen nem mi vagyunk, idegenek.

Szép de szeles part dél Évián.

Petúniák és tenger.

Az Eretriai polgármesteri hivatalban.

Az Evripos hídnál, Chalkidában.

A Chalkidai Önkormányzatnál, a prefektussal tartott sajtókonferencia után.

A karystosi prefektúra lépcsőin.

Bő a választék.

Nálunk, Limniben.Back Réka értesített arról, hogy a Lánchíd Rádióban December 27-én 12.00 és 13.00 óra között ismét leadják az Eviáról szóló műsort. A www.lanchidradio.hu honlapon az élő adás gombra kattintva meg lehet hallgatni, így akit érdekel, kapcsolja be a rádióját vagy a netet.

***
Evia szigete a legújabb görögországi úti cél

Kétszázezer magyar turista keresi fel évente Görögországot. Kréta szigetének kedveltsége közismert honfitársaink körében, ám egyre inkább újabb célpont Evia szigete is, amely teljes erővel a turizmus felé fordul. Nem pusztán a "szokásos" ismérvek (étel-ital, kultúra, természeti látványosságok) miatt érdemes ide eljönni, hanem Athén közelsége is jelentős vonzerő. Mindenesetre a görög főváros felfedezése mellett a tengerparti üdülés az, ami igazán elcsábítja az odalátogatót. Egyébként a sziget hossza mintegy kétszáz kilométer, s a tengerparti fíling mellett a hegyi falvak is kuriózumszámba illők: mintha visszamennénk a görög mitológiába.

Dacára annak, hogy Evia – turisztikai értelemben – csak most "jön fel", a sziget ingatlanjait dúsgazdag athéniak kezdik felvásárolni, és egyre több a külföldi vevő is. Ráadásul olyan tenger- és gyógyvizes fürdő is működik, amelynek ötcsillagos szállodájában Omar Shariff, Churchill, Greta Garbo és természetesen az Onassziszok is gyakori vendégek voltak. Eviát könnyű megközelíteni: repülőgéppel Athénba, majd onnan taxi, esetleg autóbérlés, vagy éppen a repülőtérről buszjárattal is eljuthatunk a szigetre. Autóval Budapestről már "húzósabb": 1400 kilométert kell "letekerni", de megéri. Különösen annak, aki a történelem mellett a gasztrokultúra szerelmese is. A szigeten a közutak mellett lépten-nyomon vendéglők és éttermek találhatók: túlnyomórészt házi ételekkel. Az ár-érték arány optimális: nagyjából a budapesti átlag, amin természetesen nem a méregdrága és felkapott pesti belvárosi vendéglátóegységek értendők.

A hegyi falvak közül érdemes bekukkantani Prokopiba. Ez a település arról ismert, hogy itt található az orosz alapítású Szent János-templom. A falut a kis-ázsiai katasztrófa után létesítették az Oroszországból elmenekült görögök, és a fekete-tengeri Prokopi település neve után kapta elnevezését. A szent is odavalósi, bebalzsamozott földi maradványai a templomban láthatók. Állítólag továbbra is csodákat tesz… Érdemes kiruccanni Limnibe is, amely egy képeslapokba illő festői kisváros, fehér házacskákkal, sikátorokkal és nagy nyári forgalommal. Evia szigetén található Görögország egyik leglátogatottabb gyógyfürdővárosa, Edipszó. A település az eviai öböl északi részének egy beugrójában fekszik, Telethrio-hegység mellett. Reumás megbetegedéseket, neuralgikus bajokat, ízületi megbetegedéseket, sérülés utáni gyulladásos megbetegedéseket és más egészségi problémákat kezelnek itt – fürdőterápiával. Eviáról összességében az a benyomása támad az embernek, hogy mind a természet, mind pedig a történelem bőkezű volt vele. Ám érthetetlen, hogy a turisztikai katalógusokban ez idáig miért pusztán a "futottak még" kategóriában szerepelt ez a görög sziget.

Szajlai Csaba

***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!