Neos Pyrgos (Νέος Πύργος)

Neos Pyrgos az Oreoi város közigazgatási területéhez tartozik.

2014-ben itt forgattuk a "Görög vidékek és ízek" c. főzős dokumentumfilm 4. részét.

A mai települést az 1926-ban idetelepült Kis Ázsiai (Kemerburgaz) görög politikai menekültek alapították, és a kevesebb mint 2 generációnyi idő alatt, a jelentéktelen és lakatlan mezőgazdasági területből jelentős községet fejlesztettek itt ki. A lakók, habár nem őshonosok, mégis büszkék a pár évvel ezelőtt itt talált ókori szoborcsoportra, mely Héraklész és egy oroszlán harcát ábrázolja és melyet ma az Eretriai múzeumban lehet megtekinteni.A település mai lakóterülete majdnem teljesen össze van nőve a szomszédos Oreoi-val, hiszen a közöttük lévő 2 km-nyi partszakaszt majdnem teljesen beépítették már.
Neos Pyrgostól nyugatra egy kis, tisztavízű öböl található, homokos strandja szervezetlen és kiépítetlen, majdnem teljesen ismeretlen a "nagyközönség" előtt. A "Nisiotissa" öböl vízében, úszótávolságra a parttól, lakatlan sziklasziget emelkedik a magasba, rajta egy frankok időbeli épületmaradvány. Egyesek úgy vélik templom, mások, hogy szélmalom lehetett ép korában. Egy biztos, a kis sziget, rajta a rommal, jellegzetes és összetéveszthetetlen képet kölcsönöz az öbölnek, mintegy természetes emblémát adományozva Neos Pyrgos településnek cserébe az elvesztett Kis Ázsiaiért.

A mai Neos Pyrgosban sokan foglalkoznak turizmussal. Sok a kiadó lakás, studió, apartman, sőt még egy kisebb hotel is van a településen. Egyre több a taverna és vendéglő, hisz Oreoi példáján okulva, kihasználják a halászok munkásságát és esténként különféleképpen elkészített friss tengeri fogásokkal kedveskednek a vendégeiknek.

A település fejlődése évről évre szemmel látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!