Evia - Vasiliko (Βασιλικό)


Vasiliko 9 km-re található Chalkidától, Évia sziget fővárosától és tk. össze van nőve Lefkandi-val. 15 perc alatt Chalkidából itt lehet az ide látogató. Mivel Chalkidánál a szigetet egy híd köti össze a szárazfölddel, ezért ez a térség nagyon könnyen elérhető közép Görögországból, de ugyanakkor innen is nagyon könnyen elérhetőek közép Görögország látnivalói: Athén, Korinthosz, Delphoi és az észak Pelloponézoszi Mükéné, Nafplió, Astros, stb.

A helység jó földrajzi elhelyezése miatt egyre gyarapodik, míg 1879-ben 855 lakosa volt, 2001-ben már 6.504 lakost számláltak itt. Évia egyik legtermékenyebb területén, a Lelanta folyó keleti partjától az Éviai öböl partjáig húzódik, mely terület fő helysége: Lefkandi, az őt körülvevő kisebb falukkal, üdülőhelységekkel. Mivel a Lelantai síkság gazdag agyagban, Vasilikoban és az őt körülvevő vidéken a kerámiaművészet fejlődőtt ki jelentősen.

Több verzó van arra nézve, hogy a helység miért kapta ezt a nevet, ugyanis a vasiliko szó bazsalikomot jelent. A legmeggyőzőbb mitosz szerint azért hívják a falut Vasilikonak, mivel ez volt a Lelanta folyó neve is valamikor.

A falu körüli kiterjedt területen bőven vannak történelmi maradványok. A legjelentősebb a Toumba nevű dombon talált királyi sírok. A vidék valószínűleg az ókori Etiópió területe volt. Fontos történelmi momentum még a közelmúltból: 1470 június 12-n II. Mohammed szultán elfoglalta az itt lévő velencei tornyot, majd az egész területet leigázta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!