Ellinika - Agios Nikolaos (Ελληνικά - Άγιος Νικόλαος)


Ellinika-Agios Nikolaos part: észak Evia talán legfestőibb finom homokos partja.

Ellinika egy kis település Evia-nak az Égei tenger felőli oldalán, pontosan szemben az "Egér" szigettel (Pontikonisi) és Skiathos szigetével. A stranddal szemben, úszásnyi távolságra, van egy picuri kis sziget, rajta egy kis fehér templomocskával melynek a neve: Agios Nikolaos, vagyis Szent Miklós. Ellinika falunak a partját ezért ezen a néven ismerik. Ellinika fő és egyetlen nevezetessége: a csodálatosan szép, homokos part. A település maga csendes, szórakozási lehetőségek inkább csak a tavernákban rejlenek, igaz, hogy évről évre egyre jobban kiépül és egyre több turista befogadására képes.


A falu ma jellegtelen és ismeretlen, pedig egy fontos esemény fűződik nevéhez!!

A második perzsa invázió alatti Artemisiumi csata színhelye a közeli öböl. Az Artemisiumi tengeri ütközet, 480-ban i.e., a Thermopülei csatával párhuzamosan esett meg. Az agyafúrt Themistocles nemcsak a Thermopülei szorosban zárta el a perzsák útját, hanem az Eviai keskeny átjáró Artemisiumi bejáratánál is, mely az ókorban az egyik legjelentősebb tengerészeti útvonal volt Athén fele. 271 háromsoros gálya bújt el a mai Agios Nikolaosnak nevezett öböl védett részén és várta a perzsákat. Majd a perzsa hajóhad 1/3-t elsüllyesztették! Ki tudja miket lehetne itt a nagy mélyben találni, ha valaki nekiállna keresgélni...  A görögök itt is, Thermopülében is vereséget szenvedtek, de alaposan megcsappant a perzsák ereje, akiket aztán még egy zseniális fogással Salamisnál teljesen visszahúzódásra kényszerítettek. Így hát nem lehet csodálatmentesen Ellinika partjára lépni, de ezt maga a hely szokatlan természeti szépsége is megköveteli.Aki nem tudja megnézni a fenti diavetítést, az ITT láthat képeket a településről.

Bevásárlási lehetőségek: 
Mozgó zöldség-, hal-, gyümölcsárusok majdnem naponta megjelennek főszezonban, pár naponta pedig utó-, és előszezonban.
Nagyobb boltok Guves-ben (12 km) vagy Pefkiben (17 km). Istiaia nagyobb kereskedelmi központ ahol Lidl és nagy görög szupermarketek is vannak (kb. 30 km).
Itt lehet 360 fokos fordulatú 3D képet látni a partról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!