Boldog Dávid kolostor

A görög-keleti világ ezen egyik híres kolostorát, a boldoggá avatott Dávid szerzetes ("az öreg") építtette 1540-ben. Kalamudi és Drimonas falucskák között található, 500 m tengerszint fölötti magasságban, 20 percnyi autókázásra Roviestől.

A látogatónak az Edipszó-Limni főútról, a Rovies-i kereszteződésnél kell letérnie. A kolostor történelme gazdag eseményekben: a Bizánci évek alatt császári címereket és kitüntetéseket kap, 1638-ban pedig Kirillos patriarcha pecsétje magas vallási és szellemiségi értékét ismeri el. A törökök elleni 1821-s forradalomban a szerzetesek az ellenállóknak segítenek, bosszúból a törökök az épületet teljesen leégetik. Ezekután 1877-ben épül újjá és kapja meg mai formáját.


A kolostortól északi irányban egy kilométernyi távolságra található az "Agioneri"-nek (szent víz) nevezett forrás. A hagyomány szerint a sziklát a szent ember botjával érintette, ennek következtében a kőből gyógyító víz fakadt. Déli irányban 20 percnyi gyaloglásra található Dávid aszkézisra szolgáló barlangja, annak közelében egy "exoklisi", vagyis erdei kistemplom Szent Haralambosz tiszteletére.

A kolostori ünnep (búcsú) napjai: 
augusztus 6, november 1 - Szent Dávid napja, július 7, február 10 Szent Haralambosz napja, augusztus 15 Mária mennybemenetelének napja, április 23 - Szent György napja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!