Athéni egynapos kirándulás

Az elmúlt években többször sikerült szervezni Athéni buszos kirándulást. Ezek a kirándulások általában július 20 és augusztus 20 között jöttek létre, mivelhogy ekkor volt megfelelő számú, utazni vágyó magyar turista a vidéken. Az utóbbi 3 évben sajnos már nem került sor buszos kirándulás megszervezésére, mivel nem jött össze a megfelelő létszám. Ennek a beírásnak a végén leírom az ilyen jellegű utazások programját, arra az esetre, ha még sikerül ilyet megszervezni.

Egyéni idegenvezetéssel Athénba

Nagyon sokszor kaptam olyan kérést, melyben kifejtik kedves vendégek olyan jellegű igényüket, miszerint idegenvezetéssel szeretnének egyénileg Athénba utazni. Vagyis egyszerűen mondva: szeretnék, ha helyismerettel rendelkező, magyarul tudó személy (jelen esetben én, mivelhogy rajtam kívül nincsen más magyarul beszélő személy észak Evián) elkísérné őket Athénba, segítene a város történelmi központját megnézni és tartana nekik egy magán jellegű idegenvezetést. 
Meg kell mondanom, ez eddig soha nem jött össze. Sajnos egy magán-idegenvezetés ára nem olcsó, hisz nemcsak egy egész napos bért kéne kifizetni, de az idegenvezetőnek az Athéni étkezését is. Az Athéni kirándulás egész napos, reggel 6-kor kell indulni és este 6 után érkezik vissza az utazó, tehát minimálisan 12 óra. Összehasonlítási alapul: az Akropoliszon működő idegenvezetők egy röpke fél - egy órás idegenvezetésért simán elkérik a 100 eurót.

Egyénileg Athénba

Nem kell félni az egyéni Athéni kirándulástól. Tudom, hogy az ember elbizonytalanodik legtöbbször, mikor idegen nagyváros felfedezésére indul, de kellő információk birtokában, ez nem egy lehetetlen feladat.
Az Athéni kiránduláshoz szükséges információkat ITT lehet olvasni. Nem rossz ha van egy becsületes Athén térképünk is, erre nem szabad sajnálni a pénzt, de Athénban a GPS is megbízhatóan informál bennünket (nem úgy mint Evián, ahol a GPS használatát még mindig nem javasolom!).
Az Athéni program megszervezéséhez segítség lehet az alább leírt, buszos kirándulások programja.

Buszos Athéni kirándulás  (már nem kerül megszervezésre)

Ezen a kiránduláson mindazon kedves vendégeink részt vehettek az elmúlt években, akik nem akartak saját kocsijukkal Athénba menni. Ezt különösen azoknak ajánlottam mindig, akik először látogatták meg a görög fővárost, hiszen a közel 5 milliós metropolisban kellemesebb egy ott jártas vezető mellett a látnivalókra - és nem a forgalomra - figyelni. A program létrejötte akkor lehetséges, amikor erre legalább 25 fő jelentkezik.


Program

7:00 – indulás Roviesből. Az Agia Anna beli utasok a Strofilia-i útkereszteződésnél szállnak fel, ahol bőven van hely parkolásra is.
9:00 – 20 perces pihenő a Seirios megállónál (mosdó, reggeli, kávé)
11:00 – megérkezés Athén központjába. Buszos körút - megnézzük a következő pontokat: Márvány Stadion, majd leghíresebb épületek: Elnöki Palota, Zappeio palota, Hadrianus kapu és Olimpiai Zeusz templomának maradványai, Parlament, Athéni Egyetem, Központi Könyvtár, Akadémia
12:30 - Akropoliszi látogatás

Akropolisz: 
Belépés a Propüleán át, Athéne Nike szentély, Parthenon körbejárása, kilátói pihenő, Erechteion- Athéna templom, Kariatidák megtekintése. Az Akropolisz fennsíkról a Beule kapun lépünk majd ki.
Az Akropolisz fennsíkjáról leérve, jobbra található az Areioszpagosz domb, melyre fémlépcsőkőn fel is lehet menni. Az Árész domb mellett rögtön az Agorára lehet belépni, ahol meg lehet csodálni a ma is ép látnivalókat: Attalosz sztoa valamint a múzeum, a Hephaiszteion (lat.: Vulkán) isten temploma. Az Agora melletti Plaka negyedben római maradványok láthatóak épségben, ilyen a Szelek tornya és a Hadrianus könyvtár maradványai.

Szabad program a történelmi Pláka negyedben és a bazárban, vásárlás, ebéd, stb.
16:50 – találkozó a Parlament előtt, a díszgárda leváltásának a ceremóniája pontosan 17:00-kor
17:15 –indulás Éviára a városon keresztül, a város északi részét átszelő Kifissias úton megyünk ki, így ízelítőt kaphatnak a mai modern Athénból is
18:30 - 20 perces pihenő a Seirios megállónál (mosdó, kávé, stb.)

Részvételi díj irányár:
(A jelen szezonban érvénybe lépő pontos részvételi díjakat közvetlen a szezon kezdetekor tudjuk megmondani)

Irányárak 
Felnőtt 18 éves kor után: 40 euró/fő
11 -17 év közötti gyerek: 20 euró/fő
10 év alatti gyerekek: 10 euró
Két gyerekes család kedvezmény: a második gyereknek (kisebbnek) – 10 eur kortól függetlenül
Nagycsalád kedvezmény: harmadik gyermek (a legkisebbnek) – ingyenes

A kirándulás tartalmazza a személyszállítás, magyar nyelvű informatív városnézés, kíséret díját. A részvételi díj nem tartalmazza a látványosságok belépőit és a fogyasztási díjakat.
Belépődíjak:
Akropolisz, ókori Agora, Kerameikosz, Hadrianus kapu, Dionüszosz templom : 12 euró felnőtteknek, 6 euró 65 éven fölülieknek, gyerekeknek és diákigazolvánnyal rendelkező diákoknak ingyenes


A kirándulás akkor jöhet létre ha összejön a min. 25 résztvevő! 
Kérem tehát Évián nyaraló vendégeink minél hamarabb (még ideindulásuk előtt) jelezzék részvételi szándékukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!