Chiliadou beach (ejtsd. Hiliadu)

Szombaton sikerült eljutni Chiliadu-ra. Ezt tartják Évia legszebb, legromantikusabb, legizgalmasabb és egyben legvadabb partjának. Annyira vad, mint minden Égei tengeri oldalon lévő part, mi azonban teljes szépségében láthattuk szombaton, ráadásul még majdnem üresen. Ugyanis július- augusztusban elég sok embert idevonz, a fenti felsorolásból kihagyott tény, hogy ez Évia leg.. "extrémebb" partja, a nudista strand jóvoltából.

De kezdjem az elején. Chiliadu a mi kiindulópontunktól, Limnitõl 120 km-re van, Athéntól kb. 160 km-re, a sziget déli részének a keleti partján. Hogy oda eljusson valaki, bármely irányból is jöjjön, át kell mennie a Dirfi hegy Delfi nevû csúcsa (1.743 m) valamint a Xerovuni csúcsa (1.453 m) közötti hágón, ami olyan 1.000 m magasságban halad át a hegyek között. A hágó nagyon jó aszfaltúttal borított, és egyáltalán nem veszélyes, nem okoz tériszonyt, nagyon biztonságos, mert mindkét oldalán van még elég hely ahhoz, hogy ne attól kelljen félnie az embernek, hogy mikor zuhan a szakadékba. Ilyen félelmes utat eddig csak Limnionas fele láttam, ez annál sokkal jobb.
Athénból is, de észak Éviából jövet is, el kell menni Artaki-ig, a Chalkidán kívül lévő településig, mely igazából már egybe van épülve Chalkidával. Athén felől jövet, az ember Artakinál nem folytatja egyenesen előre az utat észak Éviára, hanem a település közepén letér jobbra STENI fele, jó táblák mutatják az irányt.
Steni egy nagyon ismert téli üdülőközpont, a hegymászók, túrázók paradicsoma, mert innen mindkét előbb említett hegy könnyen elérhető, és innen indulnak az ösvények a csúcsok megmászására. Én magam megmásztam a Xerovunit 10 évvel ezelőtt, az utolsó 100 m igazi sziklamászás, de fent az ember görög istennek érzi magát:)
Szóval Steni-t elérve kezdődnek a varázslatos gesztenyeerdők. Én még sehol máshol nem láttam ezt az ötvözetet, nagyon sűrűn és buján, óriási csokrokká nőtt virágzó gesztenyefák sötétzöld fenyőkkel együtt teszik a tájat feledhetetlenné. Steni után nemsokára, talán 10 percre felér az ember a hágó tetejére.Innen tovább haladva hirtelen elénk tárul a lefele kanyargó út. Rengeteg kép van, de egy BLOG beírásba nem fér bele minden, láthatóak a Flickr albumomban nagyobb méretben.A partra érve hosszú kanyargós utak után, eleinte nem értettük, miért a nagy hírnév, hisz a part kísértetiesen emlékeztet Achladi falu Fragkaki nevezetû partjára mifelénk.

Aztán megfogott a varázs... meg láttuk a többit is, az extrémeket, a szabadságot, a jóérzést és a fantasztikus kéket.

És hogy ne húzzam a szót: Chiliadu-t a szabad kempingesek tették ismertté. Övék volt ez a part még akkor is, amikor egy évtizeddel ezelőtt ide még nem vezetett aszfaltút és semmi nem volt, csak pár halásztaverna, hogy a kempingezők igényeit kiszolgálja. Chiliadu-t ők tették azzá, ami ma. És nemcsak ők. Ugyanis Chiliadu-n egy híres, nagy és hivatalos nudista strand van. Az első partszakasz-t a nudista partszakasztól egy nagy szikla választja el, és kell egy kicsit gyalogolni, hogy odajuss.Ez a nudista strand. Van egy olyan ösvény a szemben lévő sziklafalon át, amelyik a következő öbölhöz vezet. Ez teljesen el van zárva a mászni nem tudók elől és fantasztikus szépségű. Majd utána öböl követ öblöt, egyik szebb mint a másik, de csak csónakkal vagy hajóval elérhetők. Most elégedjünk meg a két csodás parttal, a nudistáékkal meg a másikkal, az első parttal, amelynek egyik végében kialakult egy kis sátoros hely, ahol a kutyások vad-kempingeznek. És hozzájuk közel, több meleg párt is láttunk.
Íme miért annyira vonzó, természeti szépségein kívül ez a part. A vadkempingezés hivatalosan tiltva van Görögországban, de itt senki nem bántja őket, már most, június elején rengeteg sátor volt. Sokan ott hagyják a sátrakat felhúzva júniustól szeptemberig és minden hétvégén jönnek. Ugyanúgy mint Limnionas-on is.A víz színe egyszerűen hihetetlen, valami olyan azúrkék mint a mesékben.A csodálatos part. A víz 23 fokos volt, szuper klassz!!

A partot a pár tavernától, hoteltől egy aszfaltutacska választja el, mely kevéssel a nudista strand előtt földúttá változik, majd meg is szűnik. A nudi strand előtt van még egy nagy parkoló, amit a kempingezőknek alakítottak ki.

És nem mellékes, hogy az árak itt nem magasak. Jellemzően a taverna áraink:
1 adag frissen halászott tintahal roston sütve - 6 euró
1 adag (310 gr) "gopesz" (keszeg) sütve - 6,20 euró
1 adag darált húsos makaróni - 5 euró
1 adag vlita nevű főtt zöldség - 3 euró
1 adag főtt cékla - 2,50 euró
1/2 l vörös bor (kimért) - 2,80 euró
1 Coca Cola - 1,20 euró

Vigyázat ezeken a helyeken mindig az innivalót és fagyi, kávét fizettetik meg jobban.

Hazafelé haladva, jobban megnéztük a másik vadkempinget, mely nem a parton alakult ki, hanem közvetlen a partra jutás előtt a nagy platánfák árnyékában.A hegy oldalába épült Stropones falu látványa, valamint a fölötte fenyegetően magasló Xerovuni komoly csúcsa zárta le a Chiliadu-i kirándulásunkat.Föltétlen nézzetek be a Chiliadu albumomba, a  Flickr-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!