Ágynemű

Erre már azóta írtam volna, mióta Vojandi blogjában olvastam:) Hogy micsoda érdekes dolog, mennyire egyformák és mégis mennyire különbözőek vagyunk!
Teljesen hihetetlen számomra, hogy a németek éjszaka, télen, a mínusz 20-akban nyitott ablakkal alszanak, meg hogy sok helyen nincsen fűtőtest a hálószobában...brrrr..
Hát itt ez az ágyneműs dolog:) totál máshogy van:) Először is rettenetes nagy kultusza van a lakások takarításának, rendben tartásának, és főleg az évente 2szeri óriástakarításnak. Nem is nevezem nagytakarításnak, mert ez igaziból óriástakarítás! Ekkor minden zugot megmozgatnak, kimosnak, leporolnak, egy hétig vagy még többet tart az egész cécó.
De az ágyneművel kapcsolatban:) Tavasszal előkerül egy tavaszi átmeneti takaró. Mikor Athénban éltünk akkor már áprilisban, itt a 200 m magasan lévő vidéki házunkban május végén kerül le a paplan és kerül ránk az átmeneti. Az átmenetinek van a legkönnyebb dolga:), ugyanis 1 hónapot ha kihúz fölöttünk:) Általában még annyit sem, sokszor a paplan és a lepedő között 1-2 hetes átmenet van. És akkor eljön a lepedő időszaka, majd a lepedő nélkülié. Ugyanis, ahogy júliusra átmelegszik a lakás is, még a lepedő sem kell. Augusztusban nagyon sokszor a lepedő összehajtogatva fekszik a lábunk alatt, ki sem nyitom. Ja, a takaródzó-lepedőről van szó:)
Az alsólepedõ is más, télen vastagabbat használok, nyáron vékonyabbat.
A téli ruhák, takarók, pokrócok, szőnyegek, mind mind kimosódnak júniusig és elpakolódnak, a szekrényekben teljesen átfordul minden, más lesz a rend és novemberig mindennek búcsút mondunk. A háziasszonyok legnehezebb időszaka a tavasz- kora nyár!
..azért most nem fényképezem le az átmeneti takarónkat, mert az ágy tele van dobálva papírokkal:)

Nagyon sok görög házban nem ismerik a paplanhuzatot, a hotelekből ismert felső lepedő+paplan vagy felső lepedő+vastag pokróc-ot alkalmazzák.
A nyitott ablaktól nagyon félnek addig, amíg nincs totál meleg, 20 fok körül éjjel is. Ez nekem kicsit nevetséges, ez az állandó "igrasia"-tól (nedvesség) való félés. Ha kicsit hidegebb van, mindenki ezt a szót szajkózza: igraszia. Ez nedvességet jelent, de ők rögtön ezt használják, ha kicsit lehűl a levegő. És rettenetesen félnek a nedvességtől, ezt én sosem tudtam megérteni..vannak még furcsaságok ennyi év után is:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!