Évadnyitó néptánc-ünnepség


Májustól lassan, de biztosan, elkezdődnek a szabadtéri ünnepségek, búcsúk. A mai napon valósította meg a Limni-beli néptánc együttes a tavaszi fellépését, amit minden évben a Panagia Theotokou vagyis a Szûz Mária anyja templománál tartanak. Ezt mindig amolyan népi ünnepségként rendezik meg, étellel, borral, közös tánccal a végén. Eddig minden évben az enni-innivaló ingyen volt, de a nemzetközi gazdasági válság erre is rányomta a bélyegét és az idén 5 eurót kértek egy személyre járó kajáért. Sokuknak ez nem tetszett, én nem tartom elvetni-valónak azt az ötletet, hogy így is segítsük az ilyen jellegű, hagyományápoló rendezvényeket. A templom, (mint az egyház tulajdonában lévő legtöbb telek) fantasztikus helyen van, csodálatos kilátással, frissen és üdén csergedező forrásvízzel, óriási platánfák alatti tisztáson, melyek nyáron is hűvös árnyékot biztosítanak, egyszóval ideális piknik hely. A templom is nyitva volt, besegítve a műsorba, székek, padok, WC közhasználatra bocsátásával.

Limni-beli népviselet

Kastoria vidéki viselet

A Limni-i néptánc csoport ilyenkor mindig meg szokott hívni más régióból is csoportokat, az idén a Martino-i, a Kastoriá-i felnőtt táncosok csoportja volt jelen, valamint egy gyerekcsoport, akik valami fantasztikus ütemű és lépéskombinációjú trák táncokat adtak elő. Sajnos a gyerekek és a 45 év fölöttiek között nincs átmenet, habár én azt hittem, ez csak Limniben gond, de ma láttam, a többi csoportoknál is ugyanez a helyzet, hiányzanak a fiatal felnőttek. De még így is szerencse, hogy a kicsik jönnek majd átvenni a stafétát. A táncok nagyon jók voltak, a népi öltözetek fantasztikusak, a hangulat is jó.


Limni-beli férfi népviselet

Martino-i népviselet

Martino-i népviselet
Kissé hideg volt, az április eleji pár hét nagy meleg után, a húsvét és most május eleje, csípős időt hozott. Sütött a nap, de a platánfák alatt majdhogynem fáztunk. Az idén nem nagy üstökben, helyben készítették a kaját, hanem a „kleftiko”-nak nevezett (tolvajok kajája) ételt süttették meg egy helyi pékségben. A kleftiko lényege, hogy kevés zsíros résszel is rendelkező húsra pakolnak sajtot, krumpliszeleteket, paprikát, paradicsomot, fűszerezik, majd 2 réteg sütőpapírba csomagolják és lassú tűzön, sütőben megsütik. Egyszemélyes adagokat készítenek. Tehát a kaja ez volt, plusz nagyon finom friss kenyér és bor, egy személyre egy 25 dl-s üveggel.

Trák táncokat előadó gyerekek
Miután az emberek megnézték a műsort és ettek, felálltak táncolni is. Mindig elnézem, hogy az ideköltözött idegenek jobban élvezik ezeket az összeröffenéseket, mint a vérbeli, pár generáció óta itt élő helybeliek. Ma is végigélveztem, ahogy a Sherrard család két angol vendége, nagy jókedvvel ropta a sok nehéz lépésű görög táncot, az asszonyka terhesen! A fiatal férfi végig táncolt minden táncot, addig amíg már mindenki hazafelé készülődött. Ja és hogy mennyit tartott? Hát reggel 7 körül kezdődött a liturgiával (mise), amire mi nem mentünk, kb. 10-kor kezdődött a tánc és ha jól gondolom, olyan 3 fele szedtük fel magunkat. Az ilyen események rendkívül érdekesek mindig az idegeneknek, nagyon sajnáltam, hogy most nem volt senki, akit magammal cipelhettem volna kis családomon kívül.

Virtuóz "tsamiko" a Martino-i néptánccsoporttól
Kastoria-beli népviselet és táncok


Itt már mindenki táncol:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!