Olívaszedés Evián

Évia szigetén a november és december hónapok az olívabogyó szüretelésével telnek. A legtöbb, úgymond autochton lakosnak, több fája van. Vannak olyanok akiknek akár 500 fa is termel, és most nem a kimondott termelőkről beszélek. 

Úgy lehet számítani, hogy kb. 120 kg olívából nyerünk 20 liter olajat.


Habár kedves és szórakoztató munkának tűnik, de nagyon fárasztó. Az első két fát még az ember lelkesedéssel szedi, aztán a többi már kemény munka és nagy elhatározás nyomán lesz megkopasztva. Első lépésben fel kell szedni a fa alól a szép, ép szemeket. Ha pár nappal szüret előtt erős esőzések voltak, akkor sok ép szemre lehet számítani, amiket kár összetaposni, vagy veszendőbe hagyni. Így az egyik megerőltető része a munkának négykézláb végigmászni a fa alatti részt és kiválogatni a szép, ép szemeket. A már fonnyadt, régebben lehullt szemeket nem szabad betenni a többi közé, mert a több napig földön érlelődött szemek megemelik az olaj savasságát, amelynek 0-nak kell lennie! Miután fel vannak szedve az ép szemek, leterítjük a szüreti ponyvát, majd ezután végigfésüljük az ágakat az olívafésűvel. Ez elég szép munkát végez, meg nagyon hasznos a nagy, öreg fáknál, ahol nagyon magasan vannak a szemek. Miután már nem lehet tovább fésülni, kézzel le kell szedni amit elérünk és amit a fésű nem szedett le. Ezután a ponyvát tovább kell költöztetni, de azelőtt össze kell terelni a ráhullott szemeket egy helyre, kiválogatni a gallyakat és a szemeket ládákba költöztetni. A ponyva ekkor költözhet egy másik, lehullt és ép szemektől megtakarított helyre és minden kezdődik elölről..


Így takarítjuk az összegyűlt szemeket a gallyaktól. Illetve nem így, de én nem dicsekedhetek azzal, hogy nagyon teherbíró lennék, ami az olívaszedést illeti, a fenti kép 2 óra meló után lett készítve, amikor én is a bogyók mellé rogytam..


A fenti képen lehet látni az összegyűlt szemeket. Az olajhoz valónak zöld és fekete szemeket együtt szedünk és tárolunk.  Ízletesebb olajat adnak a zöld szemek, az éretlen olívából készült olajat "aggureleo"-nak nevezik, vagyis "éretlen olaj"-nak. Fantasztikus íze valamint tápértéke van, antioxidáns hatása rendkívül magas. Azért nem készít senki zöld olívából olajat, mert nem éri meg, sokkal több szem szükséges egy kg olaj előállításához mint a fekete, érett szemekből. Olívából több fajta van, az egyik legjobb, legkövérebb, legízletesebb fajta a "kalamon", szerencse itt a környéken többnyire ez a fajta található.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!