Vízkereszt

A kereszt vízbedobása 
A következő és egyben utolsó ünnepi esemény a karácsonyi ünnepi körből a január 6-n tartandó Epiphania (ejtsd: Epifánia). Munkaszüneti nap, sajátos hagyományokkal, amikor Görögországban megszentelik a vizeket.


A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésű ünnepe ez. /A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte. / A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért január 6-át a Háromkirályok napjaként is emlegetik. A vízkereszt elnevezés pedig - a szintén e naphoz kötött - Krisztus megkeresztelkedésére utal. Ennek emlékére a nyugati egyházakban a templomokban vizet szentelnek, s e szentelményből a hívek igyekeznek hazavinni valamennyit. A szentelt víz ugyanis sok mindenre használható az év folyamán. A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelték. Ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. Az ünnephez tartozik a Háromkirályok megjelenítése: a Háromkirály-járás is. Mint az év sok különleges, ünnepi alkalmához, ehhez a naphoz is kapcsolódik időjárásjóslás.

görög vízkereszt ünnep neve ma is Epifánia (Epiphania). Görögország több részén tartják még a Háromkirály-járást, mely Magyarországon főleg a Dunántúli vidékeken ismert. Ezenkívül Vízkereszt előtti napon van Görögországban a koledálás, avagy a házszentelés. A pap ellátogat kerületének minden házába és bazsalikomcsokrot márt szentelt vízbe, ennek segítségével spricceli be a ház összes helyiségét és magát a lakókat is.  Görögországi nagyon jellegzetes szokás, hogy papok által szentelt keresztet dobnak a tengerbe, melyet aztán bátor és a hideg víztől nem félő ifjúk keresnek meg és hoznak felszínre. Ez majdnem minden nagyobb tenger melletti helységben szokás, általában az ünnep napján, a reggeli mise után, olyan 10 óra körül.
Ami a népet és a mise utáni napot illeti, ez a nap valódi ünnepnap. A Fotinik, Fotis-ok és Fanni-k névnapja, mert ezek a nevek mind az Epifánia-Fos, vagyis "fény" szóból erednek. Ezen a napon általában halat esznek és ha szép idő van, mindenki aki teheti, tenger mellett tölti az idejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!