Miklós nap

A Miklós nap, avagy Agiosz Nikolaosz Görögországban nagy ünnep, mert minden második embert Nikosznak hívnak:) Az más poszt témája, hogy miért:) Szóval ezen a napon _mindenki_ Görögországban ugyanazt csinálja:)

Vagyis valamiféle Nikoszt ünnepel:) Úgy telt, ahogy mindig szokott, jól:) Ugyan nem mindig örülök azoknak akiket ilyenkor elcsípünk, de "den variesai" nincs semmi gond. Minél hamarabb megy az ember (du 6 körül illik kezdeni), annál semlegesebb embereket talál ott. Vagyis az olyan ismerősök akik csak ismerősök, nem közeli rokonok vagy barátok, korán mennek, mindenki utoljára hagyja a legjobb barátját, rokonát, ismerősét. Így este 8 után jó kis összeszokott csapat alakul ki mindenütt és kortól, pénztől, körülményektől függően folyik a bulizás. Középkorúaknál mindig otthon marad a buli, a fiatalok éjszaka biztos kimennek valamilyen bárba, éjszakai mulatóhelyre. Az athéni középosztály már eléggé megfeledkezett a hagyományos dolgokról, megtörténhet hogy ilyenkor csak magokkal, itallal meg sütivel várják a vendégeket, viszont falun ilyen nincs, mindig terülj terülj asztalkámra lehet számítani. A szokásos menü névnapkor - amikor nem lehet tudni hány emberre számoljanak, hisz nem meghívásos alapon megy a dolog - egy borkorcsolya tál minden személynek külön.

Általában 6-7 féle dolgot készít a háziasszony, amiben mindig van egy fajta pita - vagy spenótpita vagy túrós pita, húsos falatok, kecskesült - ilyenkor illik egyet az állataik közül feláldozni, apró fasírtok, tyúkhús, de mindenképpen otthon készített, főtt dolgok és nem készen vett hideg falatok. Ez utóbbiak előfordulnak az athéniak asztalán (mindig a középosztályra értve, mert a nagy gazdagokról nem én fogok beszámolni:)), de falun soha. És mindig a finom házi bor. Nekem szerencsém volt tegnap, mert mindkét helyen finom recinás bor volt - a recina a pineafenyő gyantája, ezzel ízesítik a bort - mert én ezt nagyon szeretem. El is álmosodtam jól tőle és a gyerekkel együtt 10-kor lefeküdtem:) De a lényeg nem ez, hanem még azt akartam mesélni, hogy a férfiak általában körbe ülik az ebédlőasztalt, mivel ők boroznak, előttük a borkorcsolyás tányér, a nők külön húzódnak trécselni a fotelekbe - de ez nem törvény, nyugodtan be lehet ülni a férfiak közé is, ha valakinek ahhoz van gusztusa:)) A nőket mindig külön illik megkérdezni, hogy kérnek-e kóstolót vagy inkább csak édességet, mert sokan nem esznek, hisz több helyre mennek ilyenkor vagy esetleg diétáznak. Ha kóstolót kérsz borral, akkor kapod a finom falatos tányérkádat és egy pohár bort, majd utána az édességet:))
Persze ajándékot illik vinni, ebben nagy fantázia viszont itt nincs. Főleg faluhelyen a férfiaknak italt visznek, nőknek édességet, vagy mindkettőt, közelebbi barátok, rokonok több ajándékot is visznek, különa nőnek is, hisz ő az est főszereplője tulajdonképpen, ő dolgozik meg érte alaposan. Én is vittem mindkét helyre a nőknek ajándékot, jót ettem, ittam, hogy nektek elmesélhessem:)) Itt a vége fuss el véle:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!