Keresztszülő fogalma: miért és hogyan vezetődött be a kereszténységbe?

Vajon miért is volt szükség valaha arra, hogy a kereszténység kitalálja a keresztszülő fogalmát? Az ókori görögség történelmének tanulmányozása megadja erre is a választ.

A kereszténység első éveiben, Theodosios császár kötelezővé tette a csecsemők megkeresztelését és mindent elkövetett, hogy az ókori görögséget (akiket bálványimádóknak tituláltak a keresztények) úgy ahogy van cakkumpakk felszámolja.
Leleményesebbnél leleményesebb ötletei voltak a görögök teljes kiirtására, és velük együtt az ókori görög tudományok, de főleg világnézet teljes eltörlésére. Egyik ötlete ezzel kapcsolatosan az volt, hogy kitalálja a keresztszülő fogalmát. A keresztény vallás persze teljesen más magyarázatot ad a keresztszülő létezésének a szükségességére, az igazság azonban az, hogy Theodosios így remélte ellenőrzését még jobban a görögök köré vonni. Ugyanis a görög családok a szükség és a hurcoltatások elkerülése miatt ugyan kereszténnyé keresztelkedtek, de családon belül a maguk vallását gyakorolták. Keresztény keresztszülők rájuk erőltetésével viszont Theodosios elérte, hogy ezek folytonos ellenőrzés alatt bevezessék és a kereszténység "karjaiban" is tartsák a görög delikvenseket gyerekkoruk évei alatt. Idők múltával ez a szokás hagyománnyá vált.

Ioannis Lazaris cikke nyomán, "Davlos" május 2006

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves olvasó!
A megjegyzésed ellenőrzés után kerül ki a lapra. Köszönöm az észrevételed!